A színezés kapcsán volt már szó a ceruza lehetőségeiről, a grafit ceruzáról, a raszterekről és a színkeverésről. Előkerültek szokatlan anyagok is a színezésben, így a vízfesték vagy a pasztell. Ebben a bejegyzésben már nem magának a színezés alapanyagának a további lehetőségeit boncolgatjuk. További alkalmazási ötletként bemutatjuk a nagyítás módszerét, a már kiszínezett, kifestett színező lapok további felhasználási lehetőségeit, sőt egy alternatív “színező” anyagot is megismerhetsz. 

Nagyítsd fel!

A kifestők általában A4-es, azaz kb. 21×29 cm méretűek. Ez egy jól kezelhető méret, könnyű nyomtatni, mindenki számára ismert, megszokott. A színezést érdemes valóban ebben a méretben kezdeni, de ne ragadj le itt. Végy egy nagy levegőt, és növeld meg a papírt! De nem úgy gondoltuk, hogy rohanj a nyomdába és nyomtasd ki a színező lapot többszörös méretben…. Készítsd el magad a nagyítást!

Nagyítani úgy a legegyszerűbb, ha az eredeti lapot négyzetrács hálóval látod el, majd ugyanannyi négyzetrácsra felosztod a nagy méretű lapodat is. Ezt követően jön a munka legnehezebb része, a négyzetrácsok segítségével át kell rajzolnod a kifestőt a nagy lapra.

Figyelj arra, hogy a nagyítás jelentős legyen! Ha csak 2 cm-rel növeled a méretet, az nem fog olyan hatást kiváltani, mint amit szeretnél. Legalább 4 vagy 6x-os méretre gondolj!

Ha készen vagy, jöhet a színezés. Nagy méretben (pl.: 70x100cm) mindenképpen javasoljuk a festék, akár vízfesték, akár tempera, vagy a pasztell használatát. Egy nagy méretű festett képet akár a be is keretezhetsz és felakaszthatod a falra. Ebben a méretben egészen másképpen kell dolgozni, sok szempontból könnyebb a munka, sok szempontból nehezebb. Érdemes kipróbálni, hiszen a kreativitás egyik legfőbb kritériuma a rugalmasság, a nézőpontváltás képessége.

Csomagolj bele!

Számtalan alkalom van az életben, amikor valakinek ajándékot adunk át, és szeretnénk valamibe becsomagolni. Ilyen esetekben előkapunk egy csomagolópapírt, rosszabb esetben vásárolunk egyet, és abba csomagoljuk a meglepetést. 

Próbáld ki legközelebb, hogy egy már kiszínezett kifestő lapba csomagolsz! Egyedi, vagány és tuti, hogy még a csomagolópapírt is elteszi a megajándékozott! Főleg, ha felhívod a figyelmét arra, mibe is csomagoltad az ajándékot. 

Ha könyvet, noteszt ajándékozol, nem is fontos, hogy teljesen be legyen csomagolva. Úgy is megoldhatod a csomagolást, ha ezeknek csak borítót készítesz egy kifestett színező lapból. A siker garantált!

Használd színes papírként!

Rengeteg szebbnél szebb hajtogatásra alkalmas színes papírt lehet kapni az üzletekben. De mennyivel szebbnek látunk egy saját magunk, vagy gyermekünk által készített színes lapot! De hát egy kiszínezett kifestő lap nem egy színes papír??! Naná, hogy az! Akkor használd színes papírként és hajtogass belőle! Készíts darut, tulipánt, karácsonyfa díszt, vagy amihez kedved van. Sőt, formákat, állatokat, betűket is kivághatsz belőle, ahogy egy színes lapból tennéd. A lehetőségek tárháza végtelen!

Színezz fűszerekkel!

Az első festékek alapanyaga a természetben fellelhető ásványok, növények, állatok voltak. Szegény bíbor csigák! Mennyi pusztult el belőlük csak azért, hogy csodálatos bíbor festék készüljön belőlük. A színezésben is visszatérhetünk a természethez, és alkalmazhatunk színező anyagként például fűszereket, apró magokat. Bámulatosan sokszínű a fűszerek világa! Habár a fűszerek hallatán rögtön a zöld szín ugrik be mindenkinek, azért érdemes körülnézni közöttük. Az a sok zöld sem egyforma zöld, sőt tágítsuk a kört! Mi történik, ha nem csak fűszerekkel, hanem apró magvakkal, kristályokkal is próbálkozunk színezni? 

Végy elő mákot a feketének, pirospaprikát a piroshoz, cukrot vagy lisztet a fehérhez, zöldhöz jöhetnek a fűszerek, a barna legyen a kávé vagy a fahéj…. Bámulatos árnyalatokat lehet ezekből az illatos porokból készíteni! Játssz velük, keverd őket, találj újabb és újabb “mag- és porfestékeket”!

Az Artcolor Mesterkifestők segítenek neked elindulni a színezés útján. Ha még nem tetted, olvasd el a színezés témájában írt másik két bejegyzésünket is, amelyek a ceruzával való színezés lehetőségeit és szokatlan alapanyagok alkalmazását járják körül.

Válassz tippjeink közül és készítsd el még ma a kedvencedet! Nekünk még vannak ötleteink, figyeld további bejegyzéseinket!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.