A memóriajátékok napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek. Szebbnél szebb darabokkal találkozhatunk, az embernek esetenként vérzik a szíve, egy-egy csodálatos darab után. Mi lehet a népszerűségük titka? Egyrészt az, hogy egyszerű játék, szinte nincs ember, aki pár éves korában ne találkozott volna vele. Másrészt, mert játszható egyedül is, de párban is. Harmadszor, kis helyen elfér, így bárhová magunkkal tudjuk vinni. A Designhands is megalkotta a maga, egészen speciális memóriajátékát, a D-MEMO Kis designtörténeti kártyajátékot.

A játék lényege, hogy a kártyákat lefelé fordítva szépen el kell helyezni magunk előtt. A kezdő játékos egyszerre két kártyát fordíthat fel. Ha a kártyák nem alkotnak egy párt, pl. nem azonosak, vagy nincsen a szabályoknak megfelelő kapcsolat a két kártya között, vissza kell tenni őket a helyükre. Ezt követően a másik játékos emel fel két kártyát. Ha ő eltalálja a párokat, elveheti a kártyákat és ismét emelhet.A játék addig tart, amíg az összes párt meg nem találták a játékosok. Az nyer, akinek több párja lesz a játék végén. A játék célja, hogy próbára tegye a játékosok emlékezőképességét.

Emlékező tehetségünk egyik legnagyobb kincsünk egész életünkben. Fejlettsége eleinte a tanulásban van nagy segítségünkre, később munkánk során látjuk nagy hasznát egy-egy kreatív probléma megoldása kapcsán. A mindennapos kondicionálás pedig megelőzheti vagy késleltetheti az időskori demencia kialakulását.

D – MEMO, egy memóriajáték három csavarral, avagy mitől különleges a Designhands memóriajáték?

Nem egyforma párok

Egy kicsit megnehezítettük a játékosok dolgát a párok megtalálását illetően. A kártyák között nem találsz két egyformát, azaz a párok nem azonosságuk okán illenek össze. Úgy alkotnak párt, hogy az egyik kártyán található a kérdés, a másikon az arra adandó válasz. Ahhoz, hogy a megfelelő párokat össze tudd párosítani, tudnod kell, hogy az adott kérdésre mi a megfelelő válasz.

Design ismeretterjesztés

Igen fontosnak tartjuk minden játékunk esetében az ismeretterjesztést. A kreativitáshoz nagy mennyiségű és széleskörű ismeret anyagra van szükség. A D-MEMO ebben segít a játékosoknak, minden egyes kérdéssel és válasszal egy-egy új, érdekes információhoz jutnak hozzá. Minél többet játszod a játékot, az információ annál jobban elmélyül (bevésődik) és hosszútávú ismeretté alakul. 

Csináld magad!

A kártyajáték további érdekessége, hogy nem kész formában kapod meg, hanem letölthető PDF-ként. Nyomtatás után (akár házi nyomtatóval megoldható) neked magadnak kell egy keményebb kartonra felragasztani és kivágni a kártyákat. Míg a játékkal elmédet és emlékező tehetségedet tornáztatod, a játék összeállítása során kézügyességedet, konstrukciós érzékedet teszed próbára.

+ A kártyákhoz a hozzáillő kártyatartó doboz sablonját is megkapod, nyomtatás után csak ki kell vágnod, és ragasztó segítségével összeállítanod a dobozkát. 

A párkártyák a design témaköréből merítenek. Például össze kell párosítani a  Coca Cola-s üveget és piacra kerülésének évszámát vagy a Volkswagen “bogarat” és tervezőjét. Ha nem tudod a választ, nehéz lesz megkeresni a párját! Abban egy kicsit segítettünk, hogy az összeillő kérdések és válaszok kártyái azonos színűek.

A D-MEMO Kis designtörténeti kérdéskártya csomag egy sorozat első darabja. Minden csomagban (Kék csomag, Narancs csomag, Zöld csomag, Piros csomag) 12-12 kérdés kerül majd elő. 

Gyűjtsd össze mind a négy doboz játékot és játssz velük folyamatosan! Így hamarosan 48 designtörténeti érdekességgel bővítheted ismereteidet.

A D-MEMO memóriajáték önmagában nem vásárolható meg, kizárólag bármely Designhands elmejáték vásárlása esetén kapod ajándékba. 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.