Michelangelóról az a hír járta, hogy nagyon kevés alvásra volt szüksége. Így ha nagyon belemerült a munkába, akár napokat töltött el ugyanabban a ruhában és cipőben. Mindez azért történt, mert ilyenkor nagyon erősen koncentrált arra, amin éppen dolgozott és eszébe sem jutott, hogy néha azért át is kellene öltöznie. Egyszerűen abban az ihletett állapotban, ezek olyan apróságoknak tűntek számára, hogy fel sem merültek benne. Az ő tehetsége és kreativitása valószínűleg senki számára nem megkérdőjelezhető. Azonban ő ezt nem így gondolta.

Michelangelo, azaz becenevén Il Divino saját kreativitását nem vette készpénznek, állandóan bizonyítani akart, mégpedig úgy, hogy egyre jobb és jobb műalkotásokat kívánt létrehozni. A mai fiataloknak bizonyára azt tanácsolná:

Ne vesztegessétek az időtőket mások bírálatával! Járjatok a magatok útját, és mindig keressetek újabb és újabb megoldásokat!

Michelangelót már életében nagyon szerették és tisztelték. Abban az időben volt sikeres a munkájában, amikor a legtöbb művész inkább nélkülözött. Ő azonban kiemelkedő tehetségének és kitartó munkájának köszönhetően már életében megízlelte a gazdagságot és a hírnevet. Ez pedig óriási önbizalmat is adott számára, ő volt például az első nyugati művész, aki már életében publikálta életrajzát.

Az elégedetlenség legyen a hajtómotor!

Egy másik, igencsak kreatív alkotó, Vincent van Gogh művei ezek a rendkívül expresszív, szenvedélyes ecsetvonásokkal festett képek, újraértelmezték a festészet fogalmát. Ma alkotásai igen komoly értéket képviselnek, gyűjtők és gyűjtemények versengenek azért, hogy egy-egy darab a birtokukba kerüljön. Viszont a művész életében egyetlen képet adott csak el abból a több mint 900-ból, amit az évek során megfestett. Életében nem, csak halála után váltak ismerté világszerte és tették Vincent van Gogh-ot egy csapásra világhírűvé.

Van Gogh nagyon szoros kapcsolatot ápolt öccsével, aki szinte egész életében támogatta nemcsak lelkiekben, de anyagilag is a komolyan nélkülöző művészt. Levelezésüket Theo Vincent halála után közkinccsé tette, amiből rengeteget meg lehet tudni nemcsak kettejük kapcsolatáról, de Van Gogh lelkiállapotairól és gyötrődéseiről is. Van Gogh számára a kreativitás, őszinte önkifejezést jelentett és nem megkérdőjelezhetetlen szaktudást. Egyszer ezt írta öccsének:

„Alkalmanként, ha erőt vesz rajtam a kétégbeesés, hibátlan, jól megfestett képeket szeretnék csinálni, de a következő percben azt gondolom, nem, én önmagam akarok maradni, és tökéletlen képet szeretnék, de igazakat, a tökéletlen szakmai tudásommal”.

Vincent Van Gogh

Ne törődj a trendekkel! Arra koncentrálj, amit el akarsz érni!

Henri Matisse nem mindig volt a művészvilág megbecsült tagja. 1913-ban Kék Akt című képét jelképesen elégették Chicagóban, tiltakozásképpen az effajta művészet ellen. Matisse szerint, a kreativitás nem ajándék, sem nem tehetség. Így vallott erről:

„Ne várj az ihletre! Munka közben úgyis megérkezik!”

Henri Matisse

Az eredetileg ügyvédnek készülő Matisse egy hosszan elnyúló gyermekkori kórházi tartózkodás alkalmával lelt rá igazi hivatására, a festésre. Egész életében szenvedélyesen dolgozott. Óriási hatást gyakorolt rá az előbb említett Van Gogh munkássága, de említhetnénk Cezanne-t is, akinek egyik képét annyira megszerette, hogy utolsó fillérjét arra költötte.

Idős korában ágyhoz kötött beteg volt, ám ebben az állapotban sem mondott le a munkáról. Ekkoriban készítette világhíres papírkivágásait, ahogy ő mondta, “ollóval festett” képeit.

Alkoss sokat és kreatív leszel!

Picasso jól ismert mindenki számára, vagyis inkább úgy hisszük, hogy jól ismerjük. Picasso ugyanis egy soha ki nem ismerhető, hitetelenól szellemes, nagyfokú alkotó fantáziával megáldott zseni volt. Rengeteg stílusban alkotott, nyughatatlanul kereső, kutató, kíváncsi alkat volt. Fiatalon realista festiszeti irányban alkotott, majd fiatal felnőttként belépett az első igazi hírnevet meghozó kék, rózsaszín korszakába. Ezután következett a kubizmus, majd kísérletek a kollázzsal és a szobrokkal. Mint Matisse, ő is azt gondolta, hogy a kreativitást nem elő kell hívni valahonnan, hanem:

„Az ihlet jelen van, de csak akkor talál meg, ha dolgozol.”

Pablo Picasso

Picasso nem volt átlagos ember, sokan olyan csodaembernek tartják, amilyen 100 év alatt csak egy születik. Életéről könyv, sőt film is készült, érdemes egyszer végigolvasni, megnézni őket. 9 évesen készítette el első festményét, 12 évesen pedig apja véleménye szerint, aki ugyancsak festő volt, lekörözte őt, így fel is hagyott a művészettel. Picasso számos nőt szeretett, hol feleségként, de leginkább szeretőkként. Mivel igen hosszú életet élt, 92 éves korában halt meg, így hatalmas mennyiségű művet hagyott maga után, alkotásai magas számával még a Guiness rekordok könyvébe is bekerült. És nem ez az egyetlen izgalmas adat az életéből.

Gyerünk, kezdj neki, holtbiztos, hogy egyre kreatívabb leszel!

Salvador Dali olvadó órái, kalapjai, kirívó ruhái és furcsa bajusza ikonikus művésszé tették őt. Nem is gondolnád, hogy a hétköznapi életben is találkozunk a művészetével, elég ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, és körülnézünk a nyalókák között. Ugyanis ő tervezte a Chupa Chups nyalóka logóját.

Dali kreativitása abban rejlik, hogy borzasztóan hitt önmagában. Akár a bámulatos, akár a visszataszító jelzővel illetjük, de hihetetlenül nárcisztikus személyiség volt. Állítólag gyermekkorából fakad különcsége és nem mindennapi életvitele. Szülei furcsa nevelési módszerei is valószínűleg közrejátszhattak ebben. Testvére, Dali születése előtt 9 hónappal csecsemőkorában halt meg, szülei Daliban bátyja reinkarnációját látták. Talán ez is közrejátszott abban, hogy imádta a filozófiát, a költészetet. Talán ez a bizarr életkezdés lehetett a kiindulópontja Dali extrém szürrealista művészetének, aminek legkiválóbb példáját sok szakértő szerint az Andalúziai kutya című filmje. Mivel páratlanul magabiztos volt, sohasem törekedett sem elismerésre, sem tökéletességre. Több mint 1500 képet festett, mert soha nem félt hibázni és tökéletlennek lenni.

„Ne félj a tökéletességtől, úgysem éred el soha!”

Salvador Dali

Forrás

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.