Kreativitás edzésprogram

Szerző: Designhands

Gyermeked veleszületett kreatív képességei az évek során folyamatosan változnak. Az, hogy mely képességek domborodnak ki nála, előre nem tudható, ez egyénileg változik. Ám az biztos, hogy ha nagy mennyiségű és változatos irányból érkező behatás éri, megoldási javaslatai, stratégiája igen magas szintre fejlődik.


Az, hogy a különböző információkat ki milyen formában és módon alkalmazza vagy kapcsolja össze – képletesen vagy szó szerint értve – az életét is megmentheti. Ezért nagyon lényeges, hogy folyamatosan bővítse az élet minden területéről származó ismereteinek tárházát. Kis kincseskamráját TE magad is segítheted megtölteni tartalommal.

Mindannyian tudjuk, hogy ha valami érdekel bennünket és szeretnénk elsajátítani, gyakorlásra van szükségünk. Bármilyen ismeret, legyen az elméleti vagy gyakorlati, ismétlés útján szerezhető meg. Így van ez képességeinkkel is. Ha nem alkalmazzuk, nem adunk feladatokat ezen képességek használatára, azaz nem edzük őket, nem várhatjuk el, hogy fejlődjenek.

 Ez az első pont, ahol neked, mint szülőnek színre kell lépned! Itt kezdődnek a feladataid.

Az általános képességfejlesztéssel nagyon könnyű dolgod lesz. Csupán annyi a feladatod, hogy megmutasd gyermeke(id)nek a világot. Egyszerű, nem igaz? … De tényleg! Éld az életed, közben pedig nyiss ki újabb és újabb kapukat gyermeke(i)d számára. Ez az út mindenki számára egyedi, unikális: sőt, éppen az a cél, hogy mindenki utazása más és más legyen.

Azonban érdemes végigondolnod, hogy az élet mely területeit és milyen módszerekkel ajánlatos mindenképpen érintened. Erre azért van szükség, mert vannak dolgok, amelyek nem feltétlenül passzolnak személyiségedhez, eddigi megszokott életedhez, de elengedhetetlenek a kreatív élethez. Ezek azok a tudásanyagok, amelyekhez már neked magadnak is tanulásra van szükséged. Ám ne félj bevallani, hogy ezekben nem vagy otthon, ugyanis az életen át tartó tanulás gyermeked számára pozitív minta lesz. Azért is tanácsos számodra új dolgokba belekezdeni, mert nem tudhatod, hogy mely új ismeret lesz az, amiben te magad is örömödet leled. Ezáltal nemcsak gyermeke(i)d, de te is fejlődsz, nemcsak ő(ke)t alakítod egyre nyitottabbá, kíváncsibbá, de a te látóköröd és nézőpontod is változik.

Tehát első lépésként olyan ismereteket adj át, amiben a legnagyobb mester vagy. Kápráztasd el gyermeke(i)det tudásoddal, ügyességeddel! Erről tudsz a legnagyobb lelkesedéssel beszélni, erről a legtöbb az ismereted, ebbe nem törik bele a bicskád. Lelkes bemutatód vagy meséd közben azt (is) érzékelhetővé teszed gyermeke(i)dnek, hogy milyen az, amikor valaki valamiben kiváló. Ez a szülői példa pedig minden esetben követendő minta lehet. Ha gyermeke(i)dnek pozitív modellt mutatsz, ez lesz számára az elfogadott, ez lesz az a modell, amit ő is el kíván majd érni. Innentől pedig már könnyű dolgod lesz!

Ezt követően jön a nehezebb része a műveletnek, a komfortzónából való kilépés, a tanulóvá alakulás időszaka. Képtelenség felsorolni, mi mindennel lehet fejleszteni egy gyerek kreativitását. Márcsak azért is, mert nincsen egy bizonyos út, amin mindannyiunknak járnia kell. Mindenkinek a maga módszerét és útvonalát kell kifejlesztenie és bejárnia. Az a legszebb a kreativitásban, hogy annyi megoldás van, ahányan vagyunk. A feladat mindenkinek az, hogy megtalálja az életben azt az utat és területet, ahol számára egy felfokozott, ihletett állapotot érhet el. Igen, a flow-t, ha úgy tetszik.

Számunkra a legkedvesebb ilyen terület: a művészetek világa. Azért is javasoljuk mindenkinek az ebben való elmélyülést, mert igen sokrétű, így egyszerre több tevékenységet is lehet gyakorolni. A művészet az egyik legsokoldalúbb közeg, ezért is alkalmazzák rengetegen nagy előszeretettel a kreativitás fejlesztésének terepeként. Egyszerűen fogva tart új és újabb nézőpontjaival, végtelen számú olvasatával, meghökkent, túloz, mindent és ugyanazt egy részlet változtatásával más megvilágításba helyez. Feje tetejére állít, szétszed és látszólag értelmetlenül összerak, a realitástól bámulatos mértékben elszakad, az ismeretlenből új világot teremt. Aztán leránt a földre, keretekbe feszít, mértéket nyújt, fegyelemre kényszerít. Bámulatos eredményekre juttat. De csak akkor, ha felismerjük és észrevesszük a lehetőségeket és engedjük, hogy vezessen bennünket.

Elizabeth Gilbert szerint a kreativitás valójában kincsvadászat. Figyelni, észlelni és felfedezni.

„… a mindenség játszik velünk önmaga és a mi szórakoztatásunkra: kincseket rejt el mélyen bennünk, aztán a háttérbe húzódva kíváncsian lesi, vajon megtaláljuk-e őket valaha. A kreatív élet nem más, mint ezeknek a rejtett kincseknek a feltárása. Kincsvadászat.” 


A mi kedvenc kincskereső tevékenységeink


Látni- és olvasnivaló

Olvasáskor hihetetlen titkok tárulhatnak fel előttünk. Sohasem tudhatjuk, hogy egy meséskönyvben, vagy egy ismeretterjesztő irodalmi, tudományos, kulturális vagy egyéb digitális vagy analóg felületen találjuk meg a bennünket gyötrő kérdésekre a választ. A mozgókép pedig egy csoda. De nem csak a magas szakmai szintet képviselő animációs és élőszereplős filmeket érdemes odafigyeléssel végignézni. A különböző technikájú filmek létrejöttéről olvastatok már? Nézzetek utána, hogy milyen sok munkával jár, milyen hosszú időbe telik és mennyi ember munkája van benne.

Kultúralelőhelyek

Számtalan hely van, ahol kultúrára bukkanhatunk off- és online egyaránt. Porosnak tűnhet a múzeum, vagy egy kiállítás, de csak azok számára, akik sohasem próbálták! Zseniális dolgokat rejtenek ezek az intézmények. És hatalmas élmény a kicsiknek! Már csak maguk az épületek is! Vagy ellátogathatunk vidéki kastélymúzeumokba, egy-egy híres ember szülőházába, emlékhelyére. De mi magunk is szervezhetünk fantasztikus kulturális sétákat saját lakóhelyünkön, de ellátogathatunk egy színházba vagy bábszínházba is gyermekünkkel.

Kalandok

Elengedhetetlenek az olyan programok, amelyek kötetlen, szabad játékra, felhőtlen mozgásra nyújtanak lehetőséget.  A sporttevékenységek, egy családi kirándulás, vagy egy délutáni fára mászás mind-mind nagyszerű módszer a kincsestár bővítésére. Mindenbe érdemes becsempészni egy kis információt is, például a kirándulás előtt és alatt mesélni a meglátogatandó hely kulturális és történelmi értékeiről, érdekességeiről. Bármilyen sportot űzünk, mutassuk be annak történetét, nagy alakjait. Fára mászás közben körül lehet nézni a fáról, milyen fán is vagyunk, milyen rovar szalad a kezünk mellett.

Kétkezi ismeretek

Számunkra ez napi szintű program. Barkácsolás, homokozás, agyagozás, rajzolás, kézműves technikák, főzés, sütés, konstruálás. Bármikor, bármiből, bárkivel, bármit.

Természetismeret

A legjobb módja a megfigyelés, a türelem gyakorlásának. Gyűjtsetek növényeket, nézzétek a tájat, készítsetek rovargyűjteményt rajzolással. A kutatás, keresgélés, nyomozás, a mikroszkóp vagy nagyító használata új világot tár fel, egyetlen gyereket sem hagy hidegen!


Elizabeth Gilbert: Big Magic, 20.o
Csíkszentmihályi Mihály által alkotott kifejezés. Bővebben: Csíkszentmihályi Mihály: A flow
Képek forrása: unsplash