Mindig is megakadt a szemem olyan információkon, amelyek látszólag nem fontosak. Valahogy ezek mindig megragadtak a fejemben, ellentétben egyes kötelező adatokkal. Kamaszként számos olyan tudás birtokában voltam, amelyek a kortársaimat egy cseppet sem érdekelték. Akkor ezt hátrányként éltem meg, mert zavart, hogy senki nem tartja izgalmasnak azt, amit én. Mára megtanultam, hogy az információkat nem szabad beskatulyázni, ezt érdemes tudni, ezt pedig nem. Nincs jó vagy rossz tudás, csak tudás van.

Az információ és a tudás az élet bármely területéről érkezik is, valóban hatalom. Már egy idegen szó ismerete és megfelelően való alkalmazása is nagyban bővíti tudástárunkat. És nem elhanyagolandó szempont, hogy általuk sikeresebbé is válhatunk.Ezért is tartom fontosnak a gyerekeket nagy mennyiségű információval ellátni. Nem baj, ha nem jegyzi meg! Előjön majd akkor, amikor szüksége lesz rá. A lényeg a kíváncsiság felkeltése. A XXI. században elvárt gondolkodásmód és a sikeres problémamegoldás egyik legfontosabb alappillére a széleskörű, nagy mennyiségű információ.  Ez jelenti ugyanis a bázist a kritikus és kreatív gondolkodáshoz és élethez. Nincs eredmény, ha nincs miből meríteni.Mivel a Designhandshez leginkább a design és a művészet területe áll közel, így e szcénából gyűjtögetünk folyamatosan az ART LEMUR Online Kérdés-Felelet Játékkártyákhoz izgalmas, érdekes információkat. Tényeket és történeteket, vicces vagy éppen megdöbbentő eseteket.

Az ART LEMUR Online Kérdés-Felelet kártyacsomagot a tapasztalat hozta világra

Amikor a mi gyerekeink lettek kiskamaszok (és valamelyik még most is az) nálunk is beköszöntött – szerencsére nem mindennapos problémaként – a korosztályra jellemző “unalom a köbön” állapot. Ezekben az időszakokban a gyereket nehéz lekötni, semmihez nincs kedve, csak fekszik és nyomogatja a telefont. Elkezdtünk gondolkozni, vajon mi lehet az a dolog, ami a számára igenis kellemes létállapotot nem változtatja meg – hiszen a kamaszoknak fejlődésük okán bizonyos fokig tényleg szükségük van a semmittevésre – , de ezekbe az időszakokba becsempészhetünk valamit, ami hasznos ugyanakkor érdekes lehet számára.

 

Egy játék szórakoztató, így észrevétlenül segíti gyermeked tanulását és kreatív fejlődését. A kártyák kérdései, felvetései széleskörű információkkal bővíti az ismereteit, ezáltal fokozza a kreativitását. Segítségükkel olyan ismeretek is előkerülnek a fiatal életében, amelyek a hétköznapokban elengedhetetlenek és hasznosak, de az oktatásból mégis kimaradnak. A kártyák használatával a gyerek egyrészt elűzi az unalmát, másrészt komoly tudásra is szert tesz a különböző kreatív készségek terén.

A kártyákat olvasgatva gyermeked olyan művészeti és design történeteket ismerhet meg, amelyekről még te sem hallottál! Rövidesen  többet tud majd híres tervezőkről, és jobban képben lesz bizonyos design szakkifejezések kapcsán, mint te! Hamarosan kamaszod lexikális tudása, szókincse, képzelőereje, kifejezőkészsége látványosan fejlődik, egyre bonyolultabb képzettársításokra lesz képes és egyre színesebben látja majd a világot! Nyitottá, kíváncsivá válik, szélesedik a látóköre, célorientáltsága erősödik, tájékozottsága napról-napra nő. Az információkkal ügyesen sáfárkodva pedig még elismerésekre is szert tehet kortársai körében.

Néhány példa a tartalomból:

 • Tudtad-e, honnan kapta nevét a bikini?
 • A háború alatt az amerikai hadsereg a csendes-óceáni Bikini-szigeteken atombombákat tesztelt. A ruhadarab tervezője, Louis Réard úgy vélte, ötlete akkorát fog robbanni a divatban, mint egy atombomba.

  Így is lett. Megjelenése után 4 országban is betiltották, a Vatikán pedig egyenesen bűnnek kiáltotta ki.

 • Mit jelent a LEGO név?
 • Leg godt!’ dánul azt jelenti ‘Játssz jót!‘.

  1948 óta fejlesztik a dán LEGÓ cégben Ole Kirk Christiansen és tervezőtársai a skandináv design leghíresebb termékét.

 • Honnan ered a Tom Cruise által a Top Gun című filmben viselt Ray Ban napszemüveg márkaneve?
 • Tom Cruise a Top Gun című népszerű filmben a híres Ray Ban Aviator napszemüveget viseli. Az Amerikai Légierő megrendelésére tervezte a Bausch & Lomb, melyet 1937 óta gyártanak a mai napig. A márkanevet a ‘ray’ – sugár és a ‘banish’ – elűz szóból alkották meg.

  A cég hamar felismerte, hogy a termék nemcsak a hadsereg szemében sikeres, de a lakosság is kedveli. Az Aviator a Ray Ban legsikeresebb modellje a világon, amely számos hollywood-i filmben, és a színészek civil viseletében is feltűnik.

 • Mit jelent a kasírozni szó?
 • A kasírozás a képzőművészetben és a nyomdaiparban használatos kifejezés, egy ragasztási módszert értünk alatta. Kasírozáskor egy felületre egy másikat gyűrődésmentesen kívánunk felragasztani. Ennek az a technikája, hogy az összeragasztandó lapok egy-egy oldalán a ragasztót egyenletesen szétkenjük, hogy minden részére jusson.

  Ezt követően úgy fektetjük rá a másik felületre, hogy a széléről kezdve az illesztést fokozatosan fektetjük az alapra, miközben a kezünkkel kinyomjuk, kisimítjuk a levegőbuborékokat a két felület közül. Így a felragasztott lap tökéletesen rásimul a másikra.

  Mit tartalmaznak az ART LEMUR Online Kérdés-Felelet Játékkártyák?

  Ez egy online, folyamatosan bővülő, design és művészeti érdekességeket valamint gyakorlati tudnivalókat tartalmazó kérdésgyűjtemény, amelyből kedvetekre válogathattok, amikor néhány perces elfoglaltságra van szükségetek. De akár segítségükkel még otthoni design kvíz show-t is rendezhettek! 

  A kártyákat öt kategóriába osztottuk témájuk szerint:

  • KI-KICSODA– ezeken a kártyákon híres tervezőkről, tudósokról, feltalálókról, mérnökökről olvashattok izgalmas információkat. Vajon ki volt Galamb József, és miért érdemes sokat tudni Michelangelo Buonarottiról?
  • INNEN-ONNAN– ezeken a kártyákon a design és a képzőművészet sokszínű világának érdekfeszítő, néha hallatlan eseteiből osztunk meg jónéhányat. Vajon mikor került először piacra az eldobható papírpohár és hogy melyik volt a divatvilág első hivatalos logója?
  • MATERIAL – ezek a kártyák számos olyan eszközt, tevékenységet vagy kifejezést mutatnak be, amelyek a design területeihez köthetők. Vajon mit csinál az, aki biegel vagy mit jelent a graffit ceruzákon a betűjelzés?
  • OBJEKTEK – ezek a kártyák tárgyakat, épületeket tartalmaznak, amelyek közül sokról azt gondolhatnánk, ismerjük. Azonban tudtad-e, hogy kiknek készítették az első farmernadrágot vagy hogy ki rendelte el a Volkswagen “bogár” megtervezését?
  • AHA – ezeken a kártyákon hétköznapi kreatív praktikákat találhatsz a design témaköréből. Vajon hogyan készíthetsz vonalzó nélkül egy tökéletes négyzetet egy A4-es lapból vagy hogy kényszerhelyzetben mi mindenre tudsz használni egy vízzel töltött lufit?

  Az ART LEMUR kérdéskártyák ezen az oldalon vásárolhatók meg!

  0 válaszok

  Hagyjon egy választ

  Want to join the discussion?
  Feel free to contribute!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail-címet nem tesszük közzé.