Amilyen misztikusak a képei, pont annyira rejtélyes az élete Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) németalföldi festőnek.

Családjáról és pályája állomásairól, szülővárosa Bolduque városának levéltárából tudhatunk. Valószínűleg 1450-ben született művészcsaládban, eredeti családneve van Aken volt (Jeroen van Aken). Apja és annak három fiútestvére is festők voltak. Művészi képzésben édesapja műtermében részesült, egyéb tanulmányokról nem találtak feljegyzéseket. Egész életében tagja volt a Miasszonyunk Testvérisége nevű vallási szervezetnek, melynek programjában a reformáció tanai is megjelentek.

Már életében ismert és követett festőnek számított, rengeteg hamisító, másoló tűnt fel mellette. Képeit nem látta el dátummal, az aláírás is sokszor hiányzott. Akkoriban a megrendeléseket a festők gazdag polgároktól és céhektől kapták,  így Bosch is készített hímző céheknek, templomoknak, kolostoroknak ólomüvegablak terveket vagy miseruhához mintákat. Több triptichonnak (három táblából összeállított szárnyasoltár) a megrendelője egy antwerpeni drapériás céh vezetője volt, ezek a Bölcsek imádása, az Ecce homo és a Jób siralmai.

Bosch technikáját tanulmányozva kiderült, hogy fehér krétaszerű anyaggal felrajzolta a figurákat a képre, majd egyetlen vékony festékréteggel festette meg, aminek valószínűleg az lehetett az oka, hogy így gyorsabban száradt a festék. Nem volt egyedi ez a festékhasználat, több kortársánál megfigyelték. Végül apró ecsetvonásokkal jelenítette meg a pici fénypontokat. Képein sok a grafikus elem, a finoman kidolgozott részletek helyett rajzos, vázlatszerű.

Képein a 15. századi festészetre jellemző bibliai témák jelennek meg. A sokszor burleszkszerű, tréfás, groteszk megfogalmazás a mai néző számára megbotránkoztatónak hat, de Bosch korában ez egyáltalán nem számított annak. Nem is ezért készítette. Hívő keresztényként képein az emberi bűnök bemutatása, a pokol szörnyei mind az elrettentést szolgálták, tükröt tartva a kor embere elé. A világ romlottságát, balgaságát, esendőségét festette meg elementáris erővel, a nézőt letaglózó szuggesztióval. Műveit humanista körök gyűjtötték, akik pontosan értették az tartalmát.

Több képének hátterében találunk tűzvész ábrázolást, égő házakkal. Nem véletlenül, mivel fiatal korában szemtanúja volt egy tűzvésznek, és ezt a szörnyű eseményt többször is megfestette. Tájaira a  gótikus és a reneszánsz stílus is jellemző, néha egészen sematikus, síkszerű fákkal, máskor  erőteljesebb térbeliséggel. Műveinek szereplői az emberi alakok mellett a szimbolikus jelentést hordozó túlvilági lények. Szörnyei és borzongató teremtményei, annak az emberi félelemnek a megtestesítői, amit az erkölcsös útról letért ember érezhet.

Különleges művészről van tehát szó, akinek jelentős hatása volt a későbbi korok festészetére. Látomásos világa, főleg a 20. század szürrealista irányzatára hatott.

Ha még több Bosch képet szeretnél nézegetni, keresd fel ezt, a bejegyzés képeinek forrásaként is szolgáló weblapot! Fantasztikus élményben lesz részed!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.